Comuna Sărmaşu

 

– Înapoi –

PREZENTARE

Comuna Sărmaşu este situată la intersecţia paralelei de 46°45' latitudine nordică cu meridianul de 24°10' longitudine estică în zona centrală a ţării la întretăierea limitei administartive a judeţelor: Cluj, Mureş, Bistriţa- Năsăud.

 

ISTORIC

Străveche vatră de locuire omenească, localitatea de reşedintă este atestată documentar la 10 aprilie 1329, însă ca şi satele componente ale comunei prezintă dovezi de locuire încă din perioada de tranziţie la neolitic 2500-1800 î.e.n. materializate în ceramică de tip Cotofeni; străpungătoare din corn de cerb, topoare aparţinând unei populaţii care se ocupa cu lucrul pământului, creşterea animalelor dar şi a meşteşugurilor casnice.

În decursul istoriei populaţia sedentară a fost creatoare de valori ce s-au impus prin calitate şi eficienţă în întreaga zonă limitrofă, iar sub aspect cultural, spre această localitate au gravitat toate celelalte valori create de cetăţenii din împrejurimi.În acelaşi context găsim şi locuitorii comunei prezenţi în marile evenimente ale timpului: Răscoala de la Bobâlna; Campania lui Matei Corvin împotriva lui Ştefan cel Mare de la 1467; Războiul ţărănesc condus de Gheorghe Doja; Răscoala condusă de Horia, Cloşca şi Crişan şi în mod special Revoluţia de la 1848. În cadrul acesteia s-au remarcat Alexandru Chioreanu zis Bătrâneanu şi Vasile Simonis, primul în calitate de prefect al Câmpiei Transilvaniei şi al doilea de tribun al aceleiaşi zone în cadrul administraţiei lui Avram Iancu, ambii fiind fii ai Sărmaşului. Nici evenimentele ulterioare: Primul război mondial, Marea Unire de la 1918 si al II-lea război mondial n-au trecut fără ca oamenii locului să nu fie prezenţi s-au să-şi ofere tributul de sânge.

 

AŞEZARE GEOGRAFICĂ- RELIEF- HIDROGRAFIE

Comuna Sărmaşu se învecinează la N cu comuna Budeşti judeţul Bistriţa-Năsăud; la E cu comuna Sânpetru de Câmpie, la SE cu comuna Miheşu de Câmpie toate din judeţul Mureş iar la V cu comuna Cămăraşu şi SV cu comunele Frata şi Mociu toate făcând parte din punct de vedere administrativ din judeţul Cluj.

Comuna Sărmaşu cuprinde 5 sate mari: Sărmaşu- sat de reşedinţă al comunei, Sărmăşel-Gară, Sărmăşelu, Balda, Vişinelu şi 3 sate cătune: Larga, Moruţ, Titiana, deci în total 8 sate având o suprafaţă de 7612 ha pe cca 77,57 km˛ şi o populaţie de 7488 locuitori.

Aşezată la marginea judeţului Mureş se află la o distanţă simţitor egală 55-60 km de oraşele ce o înconjoară: Cluj-Napoca, Bistriţa, Reghin, Tg. Mureş, Luduş fapt care impune cu atât mai mult schimbarea statutului localităţii din cel de comună în oraş, cu cât a fost cunoscută şi recunoscută de locuitorii comunelor învecinate ca localitate ce a preluat şi dezvoltat prerogativele de centru urban de mai mulţi ani din punct de vedere economic, social, cultural, etc.

Ca relief, comuna se integrază în “Zona de coline joase” cu înălţimi medii de 380 m, înălţimea maximă fiind în jur de 500 m. Compoziţia geologică o reprezentată în cea mai mare parte de solurimdin categoria cernoziomurilor degradate şi ale solurilor brune slab roşcate a permis o îndelungată şi rodnică activitate agricolă.

Hidrografia este slab reprezentată, Pârâul de Câmpie fiind un pârâu ce colectează apele pluviale dintr-un bazin deosebit de întins, dar care în perioade de secetă este aproape secat. Lipsa unei ape curgătoare cu debit considerabil şi permanent a constituit principalul obstacol care a determinat rămânerea localităţii cu statut rural. În prezent comuna fiind racordată la sistemul judeţean de alimentare cu apă şi dispunând de reţea de canalizare şi staţie de epurare a apelor uzate are toate posibilităţile unei dezvoltări rapide.

 

BOGĂŢII NATURALE

Solurile fertile au permis practicarea cu eficienţă a agriculturii, suprafaţa arabilului întinzându-se pe 4902 ha, viile şi livezile pe 119 ha. Păşunile şi fâneţele întinse pe 1644 ha au permis o a doua ocupaţie de bază a agricultorilor- creşterea animalelor, a căror efective se ridică la 2716 bovine, 5932 ovine, 4469 porcine, 23000 păsări, 600 familii de albine, crescători constituiţi în 5 asociaţii de crescători de animale cu 311 membrii.

Domurile gazeifere pe care este aşezată localitatea au oferit zonei o bogăţie inestimabilă- gazul metan. Cel mai curat din punct de vedere calitativ şi al conţinutului de metan, acesta a situat localitatea în rândul primelor localităţi din Europa în care s-a început exploatarea industrială a acestuia în 3 aprilie 1914, însă prima sondă de foraj datează din 6 februarie 1908, fiind declarată obiectiv cu valoare muzeală.

 

CĂILE DE COMUNICAŢIE

Sunt reprezentate de DJ 151 ce face legătura între oraşele Luduş- Bistriţa şi pe care sunt înşirate 4 localităţi componente ale comunei, pe o lungime de 13 km. Acesta intersectează în localitatea Sărmăşel- Gară DN 16 ce face legătura între oraşele Reghin şi Tg. Mureş cu Cluj- Napoca. Căile de comunicaţie sunt completate de existenţa unei linii de cale ferată cu ecartament normal ce face legătura între Luduş şi Bistriţa şi care trece prin 4 din localităţile comunei. La cele de mai sus adăugăm reţeaua de drumuri şi străzi din care 48 străzi modernizate cu pavaj din piatră, 9 străzi cu covor asfaltic şi 2 drumuri comunale pietruite.

 

POPULAŢIA

Comuna Sărmasu cu o populaţie totală de 7488 locuitori are repartizată această populaţie pe localităţi după cum urmează:

- SĂRMAŞU - sat de reşedinţă are 1301 gospodării şi 3867 locuitori

- SĂRMĂŞEL - GARĂ - sat component cu 242 gospodarii şi 763 locuitori

- SĂRMĂŞELU - sat component cu 298 gospodării şi 818 locuitori

- BALDA - sat component cu 434 gospodării şi 1258 locuitori

- VIŞINELU - sat component cu 247 gospodării şi 564 locuitori

- LARGA - sat component cu 27 gospodării şi 72 locuitori

- MORUT - sat component cu 20 gospodării şi 68 locuitori

- TITIANA - sat component cu 14 gospodării şi 39 locuitori

 

STRUCTURA POPULAŢIEI PE DOMENII DE ACTIVITATE

a) GRADUL DE OCUPARE AL POPULAŢIEI

1. Populaţie ocupată în sectoare neagricole- 1553 locuitori- 45,5%- din care:

în sectorul industrial-820

în prestări servicii, comerţ, transport-255

în administraţie publică-32

în învăţământ- 90

în sectorul ordinii publice-5

în sănătate şi asistenţă socială-46

în sectorul exploatare si distribuţie gaze naturale-261

în activitate financiar bancară, percepţie, trezorerie-26

în domeniul poştei şi telecomunicaţiilor-18

2. Populaţia ocupată în agricultură- 1903 locuitori-25,5%

3. Pensionari- 2550 locuitori-34%

4. Preşcolari-433, elevi-944, studenţi-105-20%

b) STRUCTURA POPULAŢIEI ÎN RAPORT CU NIVELUL DE PREGĂTIRE ŞCOLARĂ

cu studii superioare- 250

cu studii medii-2940

absolvenţi ai şcolii generale-2710

urmează o scoală de învăţământ-1482

scoală primară-106

c) STRUCTURA POPULAŢIEI DIN PUNCT DE VEDERE ETNIC

români - 5106 - 68,18%

maghiari -1807 - 24,13%

rromi - 567- 7,57%

alte naţionalităţi - 8 - 0,1%

 

FUNCŢII ADMINISTRATIVE ÎNDEPLINITE ANTERIOR

În decursul timpului Sărmaşu s-a impus prin gradul de dezvoltare, numărul populaţiei, poziţia centrală din punct de vedere geografic ca o localitate reşedinţă de unităţi administrative ale timpului. În 1947 localitatea devine din comună reşedinţă de plasă în cadrul judeţului Cluj. În 1952 Sărmaşu devine sediul raionului cu acelaşi nume în cadrul judeţului Cluj până în anul 1960 când devine comună arondată raionului Luduş şi apoi comună în cadrul judeţului Mureş dupa 1968. Începând cu anul 1955, când ia fiinţă Spitalul raional Sărmaşu, acestuia i-a fost arondată populaţia din 7 comune limitrofe. Cele 2 aspecte relevate mai sus sunt grăitoare, dovedind ceea ce a însemnat localitatea Sărmaşu în rândul celorlalte localităţi ale câmpiei.

 

DOTAREA ECONOMICO-SOCIALĂ

Desigur nota dominantă care-i conferă unei localităţi încadrarea în rândul localităţilor rurale sau urbane este nivelul dezvoltării economice al acesteia. Sub aspect economic localitatea Sărmaşu a dominat întotdeauna zona Câmpiei Transilvaniei din punct de vedere al obiectivelor economice care se dezvoltă aici, atât datorită bogăţiei subsolului şi solului, cât mai ales factorului uman care si-a pus în valoare capacitatea creatoare, aici desfăsurându-şi activitatea intelectuali de marcă: profesori, ingineri, medici, tehnicieni renumiţi din toate zonele ţării.

În această conjunctură au apărut o serie de unităţi economice care s-au situat pe locuri fruntaşe atât ca şi calitate a produselor cât şi ca diversitate a acestora. Multe din cele care au funcţionat înainte de 1989, în prezent sunt în stare de conservare aşteptând reluarea ciclului productiv în noul sistem pe care România l-a adoptat din 1990, altele s-au reprofilat din mers iar altele au apărut ca unităţi noi de producţie după această dată.

Enumerăm mai jos cele mai importante obiective economice care-şi desfăşoară activitatea în comuna noastră:

- Sărmaşu Internaţional Mobila - Fabrică de mobilă cu capital româno-francez

- Obyrom- Sărmaşu- Fabrică de mobilă

- un spital ambulatoriu profilat pe tratamentul bolilor interne cu 25 paturi

- o secţie obstretică- ginecologie cu 8 paturi

- un spital de pediatrie cu 25 paturi

- un spital de urgenţe cu o dotare deosebit de modernă

- un dispensar medical în care funcţionează 4 cabinete medicale de familie cu 7349 asistaţi de medici de familie, un cabinet stomatologic şi un laborator

- o staţie de salvare cu 5 ambulanţe

- o farmacie care deserveşte şi 3 comune învecinate

- personal medical: 14 medici, un biolog, 23 asistenti, 5 farmacişti, 5 infirmiere, 8 persoane auxiliare.

- învăţământul este reprezentat de:

- Grup Scolar Sărmaşu format din: Liceul Teoretic cu secţiile uman şi real ; Şcoală Profesională cu profil de mecanizare a agriculturii; 8 localuri de Scoală Generală; 6 localuri pentru învăţământul preşcolar; un internat şcolar

- populaţia preşcolară şi scolară cuprinde un număr de 1066 copii

- personalul didactic este compus din:

- profesori 53

- învăţători 23

- educatori 14

- întreprinderile mici şi mijlocii precum şi persoanele ce desfăşoară activităţi în baza autorizaţiei sunt în număr de peste 147 cu peste 255 persoane din care în domeniul agriculturii 70 de persoane.

După cum rezultă din această succintă prezentare comuna Sărmaşu şi în principal localitatea Sărmaşu are multiple şi reale posibilităţi de dezvoltare urbanistică polarizând activitatea din toate sectoarele preocupărilor urbane.

Dezvoltarea din ultima perioadă cât şi cea de perspectivă din domeniul prelucrării materiei prime din zonă vor situa localitatea Sărmaşu într-o poziţie deosebit de favorabilă în rândul localităţilor urbane din judeţul nostru.

 

www.sarmasu.3x.ro